Aïda volgens I Compani

Aïda volgens I Compani


Een intrigerende Jazz-suite.

2001 was het Verdi Jaar. Ter gelegenheid hiervan bewerkte Bo van de Graaf de Opera der Opera's AIDA uit 1871 tot een intrigerende Jazz-suite compleet met theater en video.

Vanuit de originele partituur maakte van de Graaf, bijgestaan door pianist Jeroen Goldsteen en bassist Carel van Rijn pakkende arrangementen van de muziek die velen zien als een van de hoogtepunten uit de opera geschiedenis. De groep werd uitgebreid met blazers Rob van de Wouw op trompet en Nico Nijholt op trombone. Toetsenist Hans Hasebos versterkte de ritmesectie en Quirine Melssen zorgde voor het vocale gedeelte. Zij zong beide hoofdrollen: die van koningsdochter Amneris én van slavin Aida.

Veejay Martijn Grootendorst bracht o.a teksten in beeld, en manipuleerde live beelden.
Regie was in handen van Javier Lopez Pinon.
Tekstbewerking van Ilonka Verdurmen ingesproken door Chris Nietvelt en kleding van Ellen Schippers.

Speellijst

De eerste uitvoeringen werden gespeeld tijdens het Holland Festival 2000 in het Amsterdamse Oosterpark voor een publiek van 1500 mensen. Daarna werd Aida o.a uitgevoerd tijdens de opening van theater LUX in Nijmegen en werd het Nieuwjaarsconcert in het BIMhuis gespeeld. Vanaf september 2001 startte een tournee die langs 30 zalen ging.

Musici:

Bo van de Graaf saxofoons
Frank Nielander saxofoons
Rob van de Wouw trompet
Jeroen Doomernik trompet
Nico Nijholt trombone
Hans Hasebos marimba, samples
Jeroen Goldsteen piano
Carel van Rijn bas
Fred van Duijnhoven slagwerk
Quirine Melssen zang en acts


CD

BVHAAST bracht een CD uit van deze productie.