Diva's: een ode aan de godinnen van het witte doek

Sinds februari 2012 zijn de 'DIVA's' op tournee. Ook in het seizoen 2013-14 is deze
succesvolle productie te zien en te horen.Niet alleen in ons eigen land wordt de voorstelling enthousiast ontvangen. Afgelopen voorjaar werden de DIVA'S in Noorwegen met een ovationeel applaus beloond

Iedereen heeft zo zijn eigen beeld van een filmdiva: een actrice die je in vervoering brengt, een onbereikbaar idool of juist een na te volgen voorbeeld.
Een Diva is nooit "the girl next door", een Diva komt uit een andere wereld en gedraagt zich ook zo.

Mensen die wij Diva's noemen imiteren eigenlijk de Godinnen van het witte doek. Daarom kan het echte leven zo leuk zijn: de fantasiewereld wordt s oms even tastbaar, meestal met een dramatisch einde in tegenstelling tot de werkelijkheid die slechts op het celluloid bestaat.

I Compani ging samen met filmhistoricus Constant Hoogenbosch op zoek naar prikkelende voorbeelden in 100 jaar filmgeschiedenis. Het resultaat is een speelse, snelle, diepgravende en verhelderende voorstelling geworden waarbij live muziek van de musici van I Compani het commentaar geeft op de beelden en teksten die onze geliefde Diva's de afgelopen eeuw teweeggebracht hebben. Natuurlijk ontbreken Ava, Anita, Romy, Marilyn, Marlene, Brigitte, Juliette … niet. Een deel van het concert wordt ingeruimd voor de uitvoering van Diva Dolorosa. Scènes uit Italiaanse Diva films (1914-1925), bijeengebracht door Peter Delpeut met muziek van Loek Dikker. Het andere deel bestaat uit composities van de hand van Bo van de Graaf en Nino Rota.

De musici
Bo van de Graaf saxofoons; Jeroen Doomernik* trompet, Frans Vermeerssen altsaxofoon; Hans Sparla trombone; Aili Deiwiks viool; Jacqueline Hamelink* cello;Michel Mulder bandoneon; Christoph Mac-Carty piano; Arjen Gorter bas; Rob Verdurmen*  / Makki van Engelen slagwerk; Martijn Grootendorst video.

*Seizoen 2012-13

 

Diva's
Et Dieu...creá la Femme live in LUX Nijmegen

 




DIVA DOLOROSA (muziek van Loek Dikker) een onderdeel van Diva's

Diva's is mede mogelijk gemaakt met steun van Productiefonds Oost Nederland, Cultuurfonds BNG, Gemeente Nijmegen en het Prins Bernhard Cultuurfonds