AIDA & Gluteus Maximus

DVD Aida Gluteus Maximus
De producties  Gluteus Maximus  uit 1997-98  
en AIDA volgens I Compani uit 2001/02.

AIDA:

Tracks:

1- Ouverture 3:56
2- Su del Nilo 7:36
3- Ritorna Vincitor 5:02
4- Numi Pietá 3:26
5- Gran Sacerdotessa 4:04
6- Gloria al Egitto 1:55
7- Danza Sacra 5:11
8- Gli sciavi Mori 8:04
9- Pietá ti prenda del mio dolor 5:40
10- Patria mia (mai piú) 7:11
11- Nel fiero anelito 4:00
12- Amneris tango 7:28
13- Fuggiamo in deserto 4:47
14- Marcia triomfale 1:03

Compositions

All compositions : Giuseppe Verdi arrangements : Bo van de Graaf , Jeroen Goldsteen (6,11) Carel van Rijn (9)   words : Ilonka Verdurmen, translations: Carolien Laijendecker

Musicians:

Bo van de Graaf soprano,alto,tenorsax; Frank Nielander alto, baritonesax; Wouter van Bemmel & Jeroen Doomernik trumpet; Nico Nijholt trombone; Jeroen Goldsteen piano; Hans Hasebos marimba /samples (3,7,11,12) Ernst Reijseger cello (3,7,11,12,13) Quirine Melssen vocals (4,8) Carel van Rijn bass; Fred van Duijnhoven drums.

Recorded

Recorded by Chris Weeda live at the Bimhuis Amsterdam and studio Le Roy January/april 2001

 Gluteus Maximus

Tracks

:

1- Broek (pants) 7:26
2- Slot Billenstein (Buttocks hall) 8:54
3- Naomi 2:57
4- Asses Jazz 2:26
5- Plaatjes kijken (watching images) 4:47
6- Tango Bundarrabil 9:30

Musicians:

Bo van de Graaf alto, tenor, sopranosax Sonja Griefahn altosax;
Wouter van Bemmel trumpet; Frank van Merwijk piano , Jeroen Goldsteen vibraphone, synthesizer; Carel van Rijn bass; Fred van Duijnhoven drums.

Recorded

 at O42 Nijmegen sept. 1997

Graphics and artwork:

Martijn Grootendorst;

Thanks to:

Anne Vossen (camera) Huub van Riel (Bimhuis) Carolien Laeijendecker (translations) Thuiskopiefonds (money)

All rights:

BUMA STEMRA Holland;

Produced by Bo van de Graaf for icdisc.nl 

 

 

 

 RESENSIES - Aida DVD

 

I Compani

 

Aida & Gluteus Maximus

 

Weinig jazzmuzikanten hebben zo’n ongebreidelde fantasie als de Nijmeegse saxofonist Bo van de Graaf. Hoogtepunten van de projecten die hij de laatste jaren bedacht zijn een concert met instrumenten gemaakt uit afval, zijn interpretatie van de films van Fellini, en op dit moment zijn circusprogramma Circusism. Op deze DVD staan twee oudere projecten: Bo’s visie van Verdi’s befaamde opera Aida, en de al weer wat bejaardere Gluteus Maximus.

 

Zoals uit het werk van de Graaf duidelijk is zijn de composities beïnvloed door buitenissige circusmuziek, maar laat hij zich met name inspireren door het medium film. Deze opnamen hebben dan ook niets te maken met een registratie van muziek en muzikanten, maar het beeld wordt gevuld door videokunst. In Gluteus Maximus, in muzikale zin een van de mooiste projecten die hij heeft gemaakt, wordt gespierde billenmuziek gekoppeld aan kunstzinnig beelden van, ja inderdaad, billen. De billen in al zijn verschijningsvormen van te vermoeden billen in snitloze spijkerbroeken tot strakke zongebruinde van reetveter voorziene billen en kunstzinnige halve maansverduisteringen. De muzikanten blijven vrijwel onzichtbaar, de muziek is de perfecte begeleiding van videokunst

 

Ook voor Aida die het grootste deel van deze DVD vult geldt dat de muziek vooral het beeld ondersteunt, maar hier ondersteunt het beeld ook de muziek. De muzikanten zijn nu wel te zien, zij het vervormd, dubbel, of door pseudopolarisatie vrijwel onherkenbaar. Het verhaal van Aida wordt aan het begin van korte hoofdstukjes verteld, de muziek is om van te genieten en de beelden geven een bewegend kunstwerk in de huiskamer. Jammer alleen dat de befaamde scène waarin zangeres en potsenmaakster Quirine Melssen onder het eten van een gebraden kip en aria zingt hier wel erg netjes wordt uitgevoerd. Onder het zingen is haar mond leeg, wat wel een groot verschil is met de uitvoering die ooit zag waarbij een fontein van kipresten over de eerste rij neerdaalde.

 

Tom Beetz  www.jazzflits.nl 

 


 

Bestel ICDISC.nl 0701.

bestellen: maak  € 12,50,- over op IBAN NL11 INGB 0004 0633 46

tnv st. I Compani Nijmegen

ovv  DVD Aida en je adres !