Last Tango in Paris

cd Bo v d Graaf
I Compani & strings Gato Barbieri’s Last Tango in Paris (& jazztango’s)

Tracks:

 

1- Last Tango in Paris main theme (Gato Barbieri arr. Loek Dikker) 4:50

2- Jeanne -waltz (Barbieri arr. Loek Dikker) 2:16

3- Why did she choose you ? (Barbieri arr. Loek Dikker) 5:36

4- No Tango (Loek Dikker) 3:10

5- Door (Michel Mulder) 3:35

6- No Tango 2 (Dikker) 6:40

7- It's Over (Barbieri arr. Loek Dikker) 3:52

8- Last Tango # Ballroom(Barbieri) 1:33

9- Last Tango # Jazz (Barbieri arr. Loek Dikker) 1:20

10- Last Tango #Runaway (I Compani) 2:55

11- Last Tango # final (Barbieri) 3:26

12- Tango per Nubi (Bo v d Graaf arr. Falk Hübner) 5:52

13- Tango for M.S. (vd Graaf) 6:55

14- Camel's Tango (vd Graaf arr Frans Vermeerssen) 9:00

15- Impro Ljouwert (Mulder, Mac-Carty) 2:55

16- Tango Bundarrabil (vd Graaf arr Wouter v Bemmel) 7:53

 

total playing time 74:10

 

Musicians:

 

Bo van de Graaf tenor & soprano saxophone
Jeroen Doomernik trumpet

Michel Mulder bandoneon

Christoph Mac-Carty piano

Marko Bonarius bass

Yonga Sun drums (3,6,7,11,12,14,16)

André Groen drums (1,2,4,8,9,10)

strings:

Tessa Zoutendijk violin

Rik Sturtewagen violin

Jacqueline Hamelink cello (1,2,4,8,9,10,)

Saartje Van Camp cello (3,5,6,7,11,12,13,14,16)

 

Recorded @:

 

BIMhuis Amsterdam januari 8 2009 (5,11,12,13,14,16)

De Harmonie Leeuwarden januari 24 2010 (1,2,4,8,9,10,13,15)

LUX Nijmegen (6,7) Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch (3)

 

Recording, editing, mastering:

 

Mark Peters

 

Photography:

 

Maarten Jan Rieder (cover) Laurent Sprooten inlay, Kornelis Kuiper

 

Coverdesign and photo’s Bo in Paris:

 

Martijn Grootendorst

 

 

Recensies CDReview_LastTango


 

Last Tango in Paris & Jazztango’s I Compani & strings

 

Een klein jaar geleden kwam er al een bescheiden dvd van het project ‘Last Tango in Paris’ uit, en nu is er dan de cd-versie van. Saxofonist Bo van de Graaf vroeg Loek Dikker (zelf een gelauwerd filmcomponist én jazzpianist) om de soundtrack van Gato Barbieri voor Bernardo Bertolucci's klassieker voor zijn I

Compani (uitgebreid met een aantal strijkers) te bewerken. Het resultaat is, verbluffend. Van de Graaf is ongegeneerd emotioneel op zijn tenorsaxofoon, en gaat overtuigend aan de haal met de schitterende muziek van zijn held

Barbieri (zonder overigens in epigonisme te blijven hangen).

 

Zoals hij het ook in de hoestekst stelt: de tango is voor hem geen dansmuziek, maar muziek van passie en vrijheid. En dat is natuurlijk ook waar het in de film om gaat. Ditmaal dus geen beelden (hooguit wat flarden dialoog), maar wel een uitstekende geluidskwaliteit, en een gloedvolle vertolking van de filmmuziek,

plus nog wat extra's – een aantal tango's van eigen hand, die fraai aansluiten bij de rest van het materiaal. Bovendien kan het ook weer zo zijn dat het beeld afleidt van de muziek. Probeer het maar eens door de dvd en de cd om en om te tot je te nemen. Vervelen doet het zeker niet, want dit is muziek die steeds

verder doordringt in je ziel.

Herman te Loo jazzflits mei 2010


 

De jazzy tango score van Gato Barbieri is nieuw leven ingeblazen door I Compani uit Nijmegen. De prachtige arrangementen zijn van Loek Dikker. De sopraan en tenor saxofoon worden gespeeld door Bo van de Graaf. De bandoneon door Michel Mulder. Het origineel wat al jaren geleden op een lp was uitgebracht, is nog altijd een prachtig aandenken aan deze zwoele film van Bernardo Bertolucci uit 1973. Toch is deze cd een verfrissende aanvulling.

De variaties tussen de wilde en rustige thema’s geven deze cd de juiste balans. De track It’s over vind ik zelf één van de mooiste. Op de achtergrond hoor je soms heel zacht wat dialogen uit de film van Marlon Brando. Voor wie van tango en jazz houdt, een absolute aanrader.

 

Sijbolt Tonkens Score mei 2010 .(…..) Alhoewel Sonny Rollins een grote bron van inspiratie voor hem is, raakt zijn tenorsound enigszins aan die van Gato Barbieri, die zoals bekend de muziek voor de film "Last Tango In Paris" schreef en speelde.
I Compani nam vorig jaar na een lange serie Italiaans geïnspireerde multi media producties " Last Tango" als inspiratiebron voor een nog steeds doorlopende serie voorstellingen. Zojuist is daar de hierboven afgebeelde cd van verschenen, waarvoor Loek Dikker meerdere arrangementen maakte en Van de Graaf zelf ook composities aanleverde. Deze cd is een kroon op het werk, want de muziek is meeslepend, prikkelend en inspirerend. De opnames werden op drie locaties gemaakt: Lux Nijmegen in december 2008, BIMhuis Amsterdam in januari 2009 en De Harmonie Leeuwarden in januari 2010.
I Compani speelt "Jazz volgens Fellini recept", dus meeslepend en met een subtiele dramatiek.

 

(Han Schulte JazzPress mei 2010)I COMPANI & STRINGS / Last Tango in Paris (icdisc.nl - merci à/thanks to Toondist)

C’est le tango à gogo cet après-midi. Voici qu’I Compani revisite la musique de Gato Barbieri pour le film Un dernier tango à Paris. Loek Dikker signe les réarrangements, en plus de contribuer quelques pièces originales, aux côtés de Bo van de Graaf, directeur de cet ensemble de jazz actuel/cirque. Peut-être le disque le plus accessible d’I Compani, fortement ancré dans le respect du Tango Nuevo, même s’il fait preuve d’audace et d’esprit libertaire (tout à fait convenable, vu le sujet de l’exercice). Un tantinet trop bon chic bon jour pour mon goût personnel, mais les amateurs de tango vont fort apprécier... et se faire doucement tirer hors de leur zone de confort, ce qui est parfait.


 

It’s tango-a-gogo this afternoon. Here’s I Compani revisiting Gato Barbieri’s music for the film Last Tango in Paris. Loek Dikker rearranged the material and wrote new pieces, alongside Bo van de Graaf, the leader of this fine avant-jazz/circus music ensemble. This could be I Compani’s most accessible release, as it is deeply rooted in tango nuevo, though it proves to be bold and libertan (something suiting considering the topic). A tad bit to clean for me, but tango afficionados will certainly dig… and get smootly pushed outside their comfort zone, which is a good thing.

 

((: http://blog.monsieurdelire.com/ ))

 


door: Rosa Groen bron: JazzEnzo

 

Het jazzensemble I Compani & strings voert op de nieuwste cd ‘Last Tango in Paris’ een hedendaagse bewerking uit van de filmmuziek van de gelijknamige film uit 1973.

De Argentijnse saxofonist Gato Barbieri maakte destijds de soundtrack van de film met Marlon Brando en Maria Schneider, die vooral in de katholieke wereld met ontzetting werd ontvangen vanwege de erotische lading.

Jazzpianist en filmcomponist Loek Dikker heeft de nieuwe arrangementen gemaakt en speciaal voor dit project werd een strijkerssectie aan de jazzband toegevoegd. Bandleider Bo van de Graaf, al sinds 1985 het creatieve brein achter I Compani, schreef voor deze cd de andere ‘Tango Nuevo’-stukken.

 

Na succesvolle projecten als ‘Aïda volgens I Compani’ en ‘Fellini’ is al gebleken dat het ensemble I Compani graag buiten de lijnen kleurt, door stijlen als funk, impro, wereldmuziek en tango te mengen. Vaak worden daar ook nog videobeelden aan toegevoegd. Op deze cd voert de tangojazz de boventoon, met afwisselend stukken tekst, zang en gekke geluiden die verwijzen naar passages uit de film.

 

Het vette geluid van saxofonist Bo van de Graaf is soms wat overweldigend, zoals dat wel past bij de dramatiek van ‘Last Tango in Paris’.

Bijzonder aan het project zijn de zwoele en emotionele stukken die worden afgewisseld met gejaagde, groovy passages die het beluisteren van de cd beslist niet saai maken. Wie de film kent, zal waarschijnlijk de beelden weer op het netvlies krijgen.

 

Daarnaast is de samenstelling van de band uitzonderlijk. Michel Mulder op bandoneon, Jeroen Doomernik op trompet, improdrummer Yonga Sun en niet te vergeten de vlammende pianist Christoph Mac-Carty maken de muziek rijk en origineel. Op enkele tracks swingt de muziek helemaal de pan uit, terwijl er even later wordt overgegaan tot een voorzichtig samenspel van slagwerk, viool en een beetje piano.

Subtiel, klein en bijzonder spannend.

 

Tango kan over-the-top en soms ook eentonig zijn, maar in combinatie met de jazz van de rijkgeschakeerde I Compani & strings is het niet saai, maar juist vernieuwend en origineel. Dat komt niet alleen doordat jazz en tango hier zijn samengevoegd in de zogenoemde ‘Tango Nuevo’ stijl, maar vooral door de keuze voor een zeer uiteenlopende muzikantenpool en een innovatieve set arrangementen.