Cover-cd Garboklik op deze link om een demo te beluisteren

Disc 1 GARBO and
other Goddesses of Cinema

1-      Et Dieu….. créa la femme  (Paul Misraki arr. Arjen Gorter) 9:12

2-      Tempo Paradox ( Bo vd Graaf) 4:55

3-      BARDOT ( vd Graaf) 5:33

4-      Danza Sacra (Giuseppe Verdi arr.  vd Graaf) 6:33

5-      A Diva on any corner (Rob Verdurmen) 4:08

6-      Ecco ( vd Graaf) 9:45

7-      Diva Capricciosa 1& 2 (vd Graaf) 5:18

8-      GARBO  (vd Graaf) 4:18

9-      Le Notti Bianche (Nino Rota arr. Vd Graaf) 2:06

10-   VAMP(vd Graaf) 8:26

11-   SUN RA (vd Graaf) 2:42

12-   MAE WEST (vd Graaf)  3:12                              

Musicians: Bo vd Graaf saxophones; Jeroen Doomernik trumpet; Hans Sparla trombone;(CD1)  Aili Deiwiks violin; Saskia Meijs Viola (CD2) Jacqueline Hamelink cello; Florien Hamer Cello (CD1 1,5) Michel Mulder bandoneon; Christoph Mac-Carty piano, synthesizer & vocals; Arjen Gorter bass;(CD1) Marko Bonarius Bass (CD2)  Rob Verdurmen drums (CD1). André Groen drums (CD2) Simin Tander Voice (CD2) Recorded live @ Bimhuis Amsterdam, Paradox Tilburg, LUX Nijmegen and Schouwburg Arnhem spring 2012.  

Disc 2   Tango & Impro
Concert dedicated to the memory of Maria Schneider (1952-2011)  @ LUX Nijmegen Dec 27th 2011

1-      First Tango in Paris (Bo vd Graaf arr Falk Hübner) 5:30

2-      BRAND (Bo vd Graaf) 11:35

3-      Music  for Maria Schneider (Bo vd Graaf) 8:13

4-      Francis Bacon (Bo vd Graaf) 2:55            

Last Tango in Paris Suite

5-      Why did she Choose You ? (Gato Barbieri arr. Loek Dikker) 6:35

6-      No Tango 2  (Loek Dikker) 6:40

7-       Last Tango in Paris : Tango & Jazz ( Gato Barbieri arr L Dikker) 4:15

8-      Last Tango in Paris: final (Gato Barbieri) 3:16

9-      Le notti di San Lorenzo (Nicola Piovani arr. Bo vd Graaf) 4:10     

10-   Sleep Well (vd Graaf) 1:37                               
 

Sounds in track2: Maria Schneider and Jack Nicolson in The passenger by Antonioni
track 5,7 Maria Schneider and Marlon Brando in Last Tango in Paris by Bertolucc

All compositions: BUMA STEMRA Holland
Cover design: Kees Moerbeek  . Produced by I Compani / Bo van de Graaf.


Uit recensies
:
(...) Hiermee wordt weer eens de unieke veelzijdigheid van I Compani aangetoond: twee totaal verschillende suites die toch raakvlakken hebben omdat ze het fenomeen film als basis hebben. Bovenal echter worden uitgevoerd door dat zo intrigerende gezelschap rond saxofonist Bo van de Graaf.(....)
Garbo and other Goddesses of cinema’ is een lust voor het oor en een nieuw hoogtepunt in het al zo overlopende oeuvre van I Compani.(....) Als slotopmerking: de hoes van ‘Garbo’ is een architectonisch kunstwerk. Hij is van karton, gevouwen in een aantal compartimenten waarin dan weer de twee cd’s verborgen zitten. Heel ingenieus. (Rinus v d Heijden Jazzenzo)

Dit zou wel eens het beste album kunnen zijn dat Bo van de Graaf's I Compani in de ruim 25 jaar van zijn bestaan heeft gemaakt.(...) Er is driftig gewerkt aan verrassend nieuw materiaal (door de leider, maar ook door drummer Rob Verdurmen), en bassist Arjen Gorter arrangeerde de muziek uit de Bardot- klassieker 'Et dieu. crea la femme'. Met alle geestige stem- mingswisselingen lijkt het wel of het stuk uit de pen van wijlen Willem Breuker komt - niet zo gek als je bedenkt dat Gorter een van de vaste waarden in diens Kollektief was. Ook drummer Rob Verdurmen komt uit dat orkest, en met z'n tweeen porren ze de band op tot grootse prestaties, zowel in de arrangementen als in de solo's (....)

Als speciale gast voegde zangeres Simin Tander zich bij de band - een gok, want ze kende het materiaal absoluut niet. Die gok betaalde zich echter volkomen uit, want wat er op het podium gebeurt, is uitzonderlijk. Het duet tussen de geile tenorsaxofoon van de leider (die de componist van het filmthema, Gato Barbieri, naar de kroon steekt) en de improviserende zangeres, is een perfecte muzikale tegenhanger van wat Maria Schneider en Marlon Brando in de film deden. Het lijkt bijna wel of al het voorgaande werk van I Compani hierheen heeft moeten leiden.
(Herman te Loo Jazzflits)

….De muziek straalt dan ook vaak grandeur uit, beweegt zich voornamelijk elegant, maar kan wel eens brutaal en hard uitpakken. De muziek verhaalt van passie in een context van entertainment, terwijl het niet ontbreekt aan de drang om aan te sluiten bij de hoge cultuur. Of te reageren tegen. Met zijn negenkoppige ensemble zorgt v d Graaf voor schwung en vaart, voor sier en praal alsook voor kolder en gekte. De Garbo cd klinkt als een knappe soundtrack (Danny De Bock Jazzepoes)

Tekenend is ook de grote energie en het enthousiasme binnen de stukken en vooral de uitvoering. Ook hierin spreekt het eerbetoon aan de filmgodin. De groteske wolk die om deze ongenaakbare vrouwen hangt lijkt op knieën te worden aanbeden met luisterrijke offers. Niet alleen in het gezamenlijk gespeelde orkestrale bombast, ook in solo’s, waaronder de lauwerende klaagzangen van Van de Graaf zelf. En toch is de muziek niet nederig. Het is vooral een groot feest ter ere van de diva. Het theatrale van I Compani ligt in de opgelegde fantasie. Ook van de ingenieus ontworpen, prentrijke cd-hoes, straalt de picturale weelde (Tim Sprangers Jazzinternational Rotterdam)