NIEUW: CD 33 YEARS
Bestellen   à € 12,50  (inclusief verzendkosten)  
Overmaken op  IBAN   NL11 INGB 0004 0633 46   tnv I Compani ovv :  CD 33  en uw adres .

 

I Compani 33 jaar BIMhuis za. 24 maart / LUX (Paas)zaterdag 31 maart 2018

Jazz en filmmuziekensemble I Compani viert haar 33e verjaardag met een dubbelconcert. Het eerste deel van de avond heeft de titel “I Compani à Paris” Een ‘Fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie van vroeger tot nu. Werk van bekende fotografen uit buiten en binnenland komt voorbij en we zien ook werk van de Nijmeegse fotograaf Flip Franssen. Voor het eerst worden de reisfoto’s van bandleider, saxofonist Bo van de Graaf openbaar gemaakt. De muziek is een versmelting van Jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek en, tsja, welke stijl is door de musici van I Compani nog niet aangepakt ? Ook poëzie van o.a. Remco Campert komt aan bod. Musici: Rob Verdurmen drums, Arjen Gorter bas, Leo Bouwmeester piano, Gert Wantenaar accordeon bandoneon, Friedmar Hitzer viool en Martijn Grootendorst beeld. Vd Graaf en Gorter treden ook in deel twee van deze avond aan met de groep REEDS & DEEDS waarmee ze de composities van saxofoonwonder Rahsaan Roland Kirk nieuw leven inblazen. Ze doen dit samen met Frans Vermeerssen en de Texaan Alex Coke op saxofoons, Michiel Braam piano en Makki van Engelen drums.

Bekijk het filmpje op Youtube

 

“Reeds & Deeds”, begon als een eenmalige happening rondom de muziek van  Kirk. De bezetting is opvallend maar begrijpelijk voor de kenners van Kirk : 3 saxofonisten en een ritmesectie. De helft van de groep speelde jarenlang samen in het Willem Breuker Kollektief terwijl de andere drie hun roots hebben in Nijmeegse groepen van Michiel Braam en Bo van de Graaf. Zowel Vermeerssen als Coke brachten eerder CD’s uit met muziek van deze opvallende en vitale multi-instrumentalist uit de jaren 60 en 70. Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere saxofoons tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist van pakkende thema’s. Zeer opvallend is de enorme power die deze groep bij elk optreden uitstraalt. Enkele quotes uit de recensies:

Zes musici die binnen een handvol seconden een zaal platspelen (…) Reeds & Deeds is een all-starband, die wortelt in de rijke jaren vijftig en zestig van de jazz en voor geen ander vergelijkbaar orkest, waar ook ter wereld onder doet.(…) Braam speelt alsof zijn leven ervan afhangt en bewerkt de vleugel als een werkbank, met heftige dissonante akkoorden en opzwepende glissando’s.(…) Een optreden is als een feest, waarin de geest van Kirk voortdurend boven het podium hangt.