Het overzicht van alle bezettingen
en musici op de LP's CD's DVD's
 

 

1985 - heden  door Herman te Loo

 

Huidige Bezetting:(2013)  Bo van de Graaf (sopraan-, alt- en tenorsaxofoon),  Jeroen Doomernik (trompet),Aili Deiwiks (viool), Jacqueline Hamelink (cello), Michel Mulder (bandoneon), Christoph Mac Carty (piano), Arjen Gorter (bas) en Rob Verdurmen  (drums) 

 

BIOGRAFIE

Saxofonist/componist Bo van de Graaf richt I Compani in 1985 op, aanvankelijk als projectgroep om filmmuziek  van de Italiaanse componist Nino Rota te spelen. Door het succes van het project blijft de groep bestaan, en gaat langzamerhand steeds meer werk van de leider zelf spelen. In de volgende projecten is ook altijd wel een theatraal of visueel element aanwezig.

 

1985

De Nijmeegse saxofonist/componist Bo van de Graaf richt I Compani op om de filmmuziek van de Italiaanse componist Nino Rota te spelen, die hij schreef voor films van Federico Fellini. De bijbehorende filmbeelden worden tegelijkertijd geprojecteerd. Naast Van de Graaf bestaat de groep uit Wim Westerveld (tenorsaxofoon), Paul Vlieks (trompet), Eugene Flören (marimba, xylofoon, Frank van Merwijk (piano, orgel), Pieter Douma (basgitaar) en Fred van Duijnhoven (drums). Voor het BV Haast-label wordt een eerste LP opgenomen: Music for the Films of Fellini. Na zes maanden komt basgitarist Carel van Rijn Douma vervangen, en wordt er incidenteel gewerkt met gastzangeres Marjo Kroese.

 

1987

Met Jeroen Goldsteen als vervanger voor Eugene Flören en Vera Vingerhoeds als opvolger voor Wim Westerveld doet I Compani een schouwburgtournee met een aangepaste versie van het Fellini/Rota-programma, waarin acteur Marius Broeders een belangrijke rol speelt.

 

1989-1997

I Compani treedt ieder jaar op als begeleidingsorkest van het Utrechtse Kerstcircus.  In de uitgebreidere bezetting van de band treffen we onder meer Joost Buis (trombone), Felicity Provan (trompet), Toon van Ulsen (trombone), Corrie v Binsbergen (gitaar), Frank Nielander (tenorsaxofoon), Wouter van Bemmel en Jeroen Doomernik (trompet).

 

1993

Het project  Dirty Minutes met veel nieuwe composities van Bo v d Graaf.  In de  bezetting neemt Wouter van Bemmel de plaats in van Paul Vlieks  op trompet.  Als tweede trompet speelt Jeroen Doomernik regelmatig mee, en trombonist Joost Buis is ook een frequente gast.  In dit zelfde jaar doet het ensemble ook een scholenproject met muziek van Ad Wammes, onder de titel Example, met zangers en acteurs, onder wie Marleen en Stijn van der Loo.

 

1995

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan  van I Compani vindt een festival plaats  (in Nijmegen, Amsterdam, Utrecht) met vele gasten onder wie gitariste Corrie van Binsbergen, saxofonist Frans Vermeerssen, en de trombonisten Joost Buis en Chris Abelen trompettiste Felicity Provan, acteurs Marius Broeders  Christijn Kooter.

 

1997

Bo van de Graaf schrijft muziek voor de productie Gluteus Maximus, een spektakel met film, fotografie, poëzie, mode en performance over billen. Het project wordt uitgevoerd door Van de Graaf (tenor-, alt en sopraansaxofoon), Sonja Griefahn (altsaxofoon), Wouter van Bemmel (trompet), Frank van Merwijk (piano), Jeroen Goldsteen (vibrafoon, synthesizer), Carel van Rijn (basgitaar) en Fred van Duijnhoven (drums)  De eeneiige tweeling Els en Rian van Eycken zorgt voor een performance.

 

1998 

Saxofoniste Vera Vingerhoeds verlaat de groep, en wordt vervangen door Frank Nielander. Een jaar later vertrekt ook Van Merwijk, en wordt Goldsteen de 'nieuwe' pianist.

 

1999

In de zomer speelt I Compani het project  Zomerdaken, met de volgendebezetting: Van de Graaf (tenor-, en sopraansaxofoon), Miguel Boelens (altsaxofoon); Wouter van Bemmel (trompet),  Jeroen Goldsteen (vibrafoon, synthesizer), Carel van Rijn (basgitaar) en Fred van Duijnhoven (drums)

 

2000-2001

In samenwerking met theatergroep Flint wordt het muziektheaterstuk His Master her Voice op de planken gezet, gebaseerd op het revue-verleden van Madame Kaka. Als musici zijn naast van de Graaf te horen: Wouter van Bemmel (trompet, bas), Susanne Degerfors (cello, zingende zaag)  en Jeroen Goldsteen (piano, slagwerk, vibrafoon). Later komt trombonist Nico Nijholt  als vervanger van Van Bemmel bij het ensemble. De acteurs in het stuk zijn Felix Strategier en Juda Goslinga. In het zelfde jaar speelt I Compani zijn eigen versie van Giuseppe Verdi's opera  Aida, in het kader van het Holland Festival,  in het Amsterdamse Oosterpark. De musici zijn: Bo van de Graaf (tenor-, en sopraansaxofoon),  Frank Nielander (tenor- en baritonsaxofoon), Wouter van Bemmel, Jeroen Doomernik (trompet), Susanne Degerfors (cello, zingende zaag),  Jeroen Goldsteen (piano), Carel van Rijn (basgitaar) en Fred van Duijnhoven (drums). Deze productie gaat vervolgens de theaters in met Rob van der Wou als vervanger van Wouter van Bemmel,  plus Nico Nijholt (trombone)  en Hans Hasebos (marimba synthesizer) in plaats van  Susanne Degerfors. Zangeres en en actrice Quirine Melssen en  VJ Martijn Grootendorst completeren het geheel.

 

2003-2004

Jeroen Goldsteen verlaat na vijftien jaar I Compani. Zijn opvolger is vibrafonist en marimbaspeler Hans Hasebos.  De groep stort zich weer op het werk van regisseur Fellini, met  pianist Jeroen van Vliet, basgitarist Pieter Douma en drummer Martin van Duijnhoven aan de groep toegevoegd.  Verdere gasten zijn violiste  Tessa Zoutendijk en Simin Tander (stem). Vanaf  2004 gaat Mark Peters vast de techniek bij optredens voor zijn rekening nemen.

 

2005

20 jaar I Compani  is de titel van een driedaags festival in LUX , Nijmegen.  In de bezetting treffen we naast Van de Graaf  trompettist Jeroen Doomernik, de saxofonisten Ewout Dercksen en Frank Nielander,  Tessa Zoutendijk (viool), Hans Hasebos (marimba,synthesizer),  Stevko Busch (piano),  Michel Mulder (bandoneon), Carel van Rijn (basgitaar), en Fred en Martin van Duijnhoven (drums), zangeres  Quirine Melssen en VJ Martijn Grootendorst. Later dat jaar verlaten Fred van Duijnhoven en Carel van Rijn na twintig jaar de groep.

 

2006

De productie De Liefde Natuurlijk draait om het werk van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade.  I Compani speelt de muziek met ene geheel nieuwe ritmesectie, bestaande uit Albert v Veenendaal (piano), Meinrad Kneer (bas), en Yonga Sun (drums). Opnieuw zijn zangeres Quirine Melssen en VJ Martijn Grootendorst  te gast.

 

2007

Voor de productie Circusism geeft Bo van Graaf (zelf afkomstig uit een circusgeslacht) een aantal componisten (zowel binnen als buiten de groep) opdracht om muziek te schrijven bij een aantal, eveneens in opdracht gemaakte, filmpjes. Uitgangspunt is om het idee van het circus in beeld en geluid te karakteriseren, maar zonder in de voor de hand liggende clichés te vervallen. Actrice Sara Ercoli treedt op als spreekstalmeester,  en  VJ Martijn Grootendorst zorgt voor het visuele deel van de productie.

 

2008

Opnieuw stort I Compani zich op een project met filmmuziek, ditmaal de score die Gato Barbieri schreef voor Bernardo Bertolucci's taboedoorbrekende Last Tango in Paris.  In de bezetting treffen we naast Van de Graaf  en trompettist Doomernik  de violisten Tessa Zoutendijk en Rik Sturtewagen, celliste Saartje Van Camp, Michel Mulder (bandoneon), Christoph Mac Carty (piano), Marko Bonarius (bas) en Yonga Sun (drums). De arrangementen zijn gemaakt door Loek Dikker, zelf ook filmcomponist.

 

 

afwijkende bezettingen:

I Compani kwartet: vd Graaf ss,ts; Goldsteen p, va 2005 Kees Molhoek p; v Rijn b v Duijnhoven of Makki v Engelen dr.

I Compani in Due: vd Graaf en Molhoek  sinds 2006.

 

Verder hebben nog veel meer musici een of meermaals meegespeeld als gast of invaller.

Zoals: Guus Tangelder 1986, Michiel Braam 1988; Henk de Jonge p 2007;  Joseph Bouglione tp  1990, Ernst Reijseger 2001; Hans Leeuw 1996 &1998; Makki v Engelen dr 2007; Arnold Dooyeweerd b 2003; Henri Rijken marimba 2002, Bas Andriessen gitaar 2005, Sarah Walder cello 2006; Angelo Verploegen tp 2007; Daniël Brandl cello 2009;

 

 

 

DISCOGRAFIE

 

Music to the Films of Fellini

(BV Haast, 1985)

Form: LP”

Bezetting: Bo van de Graaf (alt- en sopraansaxofoon), Wim Westerveld (tenorsaxofoon), Paul Vlieks (trompet), Eugene Flören (marimba, xylofoon, bellen), Frank van Merwijk (piano, orgel), Pieter Douma (basgitaar), Fred van Duijnhoven (drums)

Bijzonderheden: In 1997 heruitgegeven op CD door ITM Records 971426

 

Ecco! (More Filmmusic by Nino Rota

(BV Haast, 072, 1988)

Form: LP”

Bezetting: Bo van de Graaf (alt- en sopraansaxofoon), Vera Vingerhoeds (tenorsaxofoon, stem), Paul Vlieks (trompet), Jeroen Goldsteen (vibrafoon, marimba, klokkenspel, keyboard), Frank van Merwijk (piano, orgel), Carel van Rijn (basgitaar), Fred van Duijnhoven (drums, percussie)

 

Luna Triste

(BV Haast 9012, 1990)

Form: CD

Bezetting: Bo van de Graaf (alt- en sopraansaxofoon), Vera Vingerhoeds (tenorsaxofoon), Paul Vlieks (trompet, bugel), Jeroen Goldsteen (vibrafoon, keyboard), Frank van Merwijk (piano), Carel van Rijn (basgitaar), Fred van Duijnhoven (drums), Joost Buis (trombone)

 

Sogni d'Oro

(BV Haast 9404, 1994)

Form: CD

Bezetting: Bo van de Graaf (alt- en sopraansaxofoon), Vera Vingerhoeds (tenorsaxofoon),
Wouter van Bemmel, Felicity Provan, Jeroen Doomernik (trompet), Bernard Hunnekink (trombone), Jeroen Goldsteen (vibrafoon, keyboard),Frank van Merwijk (piano), Carel van Rijn (basgitaar), Fred van Duijnhoven (drums)

I Compani Plays Rota

(BV Haast 9510, 1995)

Form: CD

Bezetting: Bo van de Graaf (alt- en sopraansaxofoon), Wim Westerveld, Vera Vingerhoeds (tenorsaxofoon), Paul Vlieks, Wouter van Bemmel, Jeroen Doomernik (trompet), Eugene Flören, Jeroen Goldsteen (marimba, vibrafoon, keyboard), Frank van Merwijk (piano, orgel), Carel van Rijn (basgitaar), Fred van Duijnhoven (drums)

 

Gluteus Maximus

(BV Haast 9707, 1998)

Form: CD

Bezetting: Bo van de Graaf (alt-, tenor- en sopraansaxofoon) Sonja Griefahn (altsaxofoon), Vera Vingerhoeds (tenorsaxofoon), Wouter van Bemmel, Jeroen Doomernik (trompet), Chris Abelen (trombone) Corrie van Binsbergen (gitaar) Frans Vermeerssen (baritonsaxofoon), Frank van Merwijk (piano), Jeroen Goldsteen (vibrafoon, synthesizer), Carel van Rijn (basgitaar) Fred van Duijnhoven (drums)

 

Aida

(BV Haast 1001, 2001)

Form: CD

Bezetting:  Bo van de Graaf (alt-, tenor- en sopraansaxofoon),  Frank Nielander (alt- en baritonsaxofoon), Wouter van Bemmel, Jeroen Doomernik (trompet), Nico Nijholt (trombone) Jeroen Goldsteen (piano), Hans Hasebos (marimba, /samples) Ernst Reijseger (cello) Quirine Melssen (stem)

 

Top

(ic disc 0201, 2002)

Form: CD

Bijzonderheden: Compilatie met tracks van de CD's  Aida, Sogni d'Oro, I Compani Plays Rota, Luna Triste en Gluteus Maximus.

 

Fellini

(ic disc 0401, 2004)

Form: CD

Bezetting:  Bo van de Graaf (alt-, tenor- en sopraansaxofoon),  Frank Nielander (alt- en baritonsaxofoon), Jeroen Doomernik (trompet), Tessa Zoutendijk (viool), Simin Tander (stem), Hans Hasebos (keyboards, samples), Jeroen van Vliet (piano), Carel van Rijn (bas), Pieter Douma (basgitaar), Fred van Duijnhoven (drums), Martin van Duijnhoven (elektronische drums)

 

Museum of Emotions

(ic disc 0601, 2006)

Form: CD

Bezetting: Bo van de Graaf (sopraan-, alt-, en tenorsaxofoon), Ewout Dercksen (tenor- en baritonsaxofoon), Jeroen Doomernik (trompet), Tessa Zoutendijk (viool), Michel Mulder (bandoneon), Hans Hasebos (vibrafoon, percussie, stem), Albert van Veenendaal (piano), Meinrad Kneer (bas), Yonga Sun (drums), Emanuel Pessanha , Gülendem Wubuli, Simon Vinkenoog , Quirine Melssen, Simin Tander (stem)

 

Gluteus Maximus/Aida

(ic disc 0701, 2007)

Form: DVD

Bijzonderheden: Videoregistraties van deze twee projecten. Voor bezettingen zie de gelijknamige CD's

 

Circusism

(ic disc 0901, 2009)

Form: CD

Bezetting: Bo van de Graaf (sopraan-, alt-, en tenorsaxofoon), Ewout Dercksen (tenor- en baritonsaxofoon), Jeroen Doomernik (trompet), Tessa Zoutendijk (viool), Hans Hasebos (marimba, percussie), Albert van Veenendaal (piano), Meinrad Kneer (bas), Yonga Sun (drums), Sara Ercoli (stem)

 

Last Tango in Paris

(icdisc.nl 0902, 2009)

bezetting: Bo van de Graaf (sopraan en tenorsaxofoon), Jeroen Doomernik (trompet), Tessa Zoutendijk (viool) Rik Sturtewagen viool, Saartje Van Camp (cello) Michel Mulder (bandoneon) Christoph Mac-Carty (piano) Marko Bonarius (bas) Yonga Sun (drums)

 

Mangiare

Icdisc.nl  2010

 

The music of Nino Rota

icdisc.nl  2011

 

GARBO

icdisc.nl 2012

 

EXTENDED

icdisc.nl 2012