RESENSIES - Aida DVD

I Compani

Aida & Gluteus Maximus

Weinig jazzmuzikanten hebben zo’n ongebreidelde fantasie als de Nijmeegse saxofonist Bo van de Graaf. Hoogtepunten van de projecten die hij de laatste jaren bedacht zijn een concert met instrumenten gemaakt uit afval, zijn interpretatie van de films van Fellini, en op dit moment zijn circusprogramma Circusism. Op deze DVD staan twee oudere projecten: Bo’s visie van Verdi’s befaamde opera Aida, en de al weer wat bejaardere Gluteus Maximus.

Zoals uit het werk van de Graaf duidelijk is zijn de composities beïnvloed door buitenissige circusmuziek, maar laat hij zich met name inspireren door het medium film. Deze opnamen hebben dan ook niets te maken met een registratie van muziek en muzikanten, maar het beeld wordt gevuld door videokunst. In Gluteus Maximus, in muzikale zin een van de mooiste projecten die hij heeft gemaakt, wordt gespierde billenmuziek gekoppeld aan kunstzinnig beelden van, ja inderdaad, billen. De billen in al zijn verschijningsvormen van te vermoeden billen in snitloze spijkerbroeken tot strakke zongebruinde van reetveter voorziene billen en kunstzinnige halve maansverduisteringen. De muzikanten blijven vrijwel onzichtbaar, de muziek is de perfecte begeleiding van videokunst

Ook voor Aida die het grootste deel van deze DVD vult geldt dat de muziek vooral het beeld ondersteunt, maar hier ondersteunt het beeld ook de muziek. De muzikanten zijn nu wel te zien, zij het vervormd, dubbel, of door pseudopolarisatie vrijwel onherkenbaar. Het verhaal van Aida wordt aan het begin van korte hoofdstukjes verteld, de muziek is om van te genieten en de beelden geven een bewegend kunstwerk in de huiskamer. Jammer alleen dat de befaamde scène waarin zangeres en potsenmaakster Quirine Melssen onder het eten van een gebraden kip en aria zingt hier wel erg netjes wordt uitgevoerd. Onder het zingen is haar mond leeg, wat wel een groot verschil is met de uitvoering die ooit zag waarbij een fontein van kipresten over de eerste rij neerdaalde.

Tom Beetz  www.jazzflits.nl